Lodówka społeczna przy OKSiT we Wleniu

Od poniedziałku 17 lutego 2020 w naszej gminie funkcjonuje "Lodówka społeczna". Do lodówki można przynosić jedzenie, po to by dzielić się nim z potrzebującymi. Drugim celem tego urządzenia jest to by jedzenie się nie marnowało i by jego nadmiar nie był wyrzucany. Zachęcam do korzystania z niej tych którzy chcą zostawić pokarm i tych, którzy chcą z niego skorzystać. Pamiętajmy jednak o zasadach, których należy się trzymać w przypadku korzystania z lodówki. Są one opisane w załączonym regulaminie. Lodówka znajduje się przy wejściu do OKSiT we Wleniu.
Źródło: Burmistrz Miasta i Gminy Wleń
Regulamin lodówki społecznej
przy OKSiT we Wleniu
- Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
- Bierzesz jedzenie na swoją odpowiedzialność.
- Nie bierz wszystkiego - dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
- Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
- Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie produkcie występują alergeny - napisz to wyraźnie na opakowaniu.
- Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
- Potrawy płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku tak, aby przy wyciąganiu nic się nie rozlało.
- Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.
- Jeśli masz wątpliwości, czy produkt nadaje się do spożycia, nie zostawiaj go w lodówce.
Możesz tu przynieść:
1. produkty, które sam mógłbyś zjeść,
2. produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
3. produkty zapakowane lub w pojemnikach,
4. wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
5. produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane, np. torebka ciastek, słój mąki czy ryżu,
6. produkty, które wymagają schłodzenia dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej. Takie produkty są opisane na etykiecie, „przechowywać od +2 do 8oC” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”. To także: sałatki, ciasta z kremem, śmietaną lub innym podatnym za zepsucie nadzieniem.
Tych produktów tu nie zostawiaj:
1. surowego mięsa,
2. zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.,
3. wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać sery, jogurty, twarogi,
4. otwartych puszek czy słoików z przetworami lub konserwami, itp.
5. produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min,
6. które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
7. z oznakami zepsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem,
8. które miały kontakt z pleśnią lub odpadami spożywczymi, komunalnymi.
Jeśli dostrzegłeś jakieś usterki lub masz uwagi związane z funkcjonowaniem lodówki, prosimy o kontakt: 75/7136268
Opublikowano: 18 lutego 2020 12:06
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 628