Ten warsztat włączył pożytki pozyskiwane tradycyjnie z łąk/polan i przetwarzane w twórczy, gastronomiczny sposób na tradycyjne kulinaria kresowe. Włączony został aspekt łąkarstwa, czyli korzystania człowieka ze środowiska łąk i polan w zakresie podziału na zioła i tzw. chwasty, tj. łącznie rośliny, które dawniej (tradycyjnie) stanowiły żywność, czyli pożytek gastronomiczny. Poprzez wykorzystanie tych surowców propagowane zostały tradycyjne receptury potraw. Omówiono zastosowanie potraw w obrzędowości dorocznej. Wykonano potrawy włączająca omawiane surowce. Podczas warsztatu propoagowano nazewnictwo gastronomiczne staropolszczyzny.
Projekt realizowany w ramach zadania "Mistrz Tradycji" programu "Kultura ludowa i tradycyjna" MKiDN.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Warszat prowadziła Mistrzyni Tradycji
Anna Rumińska- depoztariuszka kulinarnego dziedzictwa Kresów Wschodnich