Warsztat włączył pożytki pozyskiwane tradycyjnie z pól uprawnych i przetwarzane w twórczy, gastronomiczny sposób na tradycyjne kulinaria kresowe. Mistrz Tradycji włączył do niego aspekt agrofitocenozy, czyli korzystania człowieka ze środowiska rolnego, również w zakresie tzw. chwastów, tj. roślin-intruzów, które dawniej (tradycyjnie) stanowiły żywność, czyli pożytek gastronomiczny. Omówiono zboża tradycyjne i zapomniane, archaiczne (ber, tatarka, manna, krzyca, samopsza, orkisz, płaskurka, owsy, archaiczna kukurydza) oraz dzikie trawy jadalne, a także sposoby tradycyjne sposoby obróbki zbóż i wypieków, łącznie z typami młynów i ich znaczeniem dla dziedzictwa kulinarnego. Poprzez wykorzystanie tych surowców propagowano podczas warsztatu tradycyjne receptury potraw. Omówiono zastosowanie potraw w obrzędowości dorocznej. Wykonano wybrane potrawy włączającae omawiane surowce. Propagowano nazewnictwo gastronomiczne staropolszczyzny.
Mistrzyni Tradycji, depozytariuszka kulinarnego dziedzictwa Kresów Wschodnich Anna Rumińska.
Projekt realizowany w ramach zadania "Mistrz Tradycji" programu "Kultura ludowa i tradycyjna" MKiDN.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.