Ten warsztat włączył pożytki pozyskiwane tradycyjnie z lasów (lasu, boru, zagajników, młodników itp.) i przetwarzane w twórczy, gastronomiczny sposób na tradycyjne kulinaria kresowe. Włączono aspekt legalnych pożytków leśnych o korzystania człowieka ze środowiska lasów w zakresie zbieractwa, łowiectwa, bartnictwa, myślistwa, rybołóstwa itp., które dawniej (tradycyjnie) stanowiły żródła żywności, czyli pożytków gastronomiczny. Poprzez wykorzystanie tych surowców propagowano tradycyjne receptury potraw. Omówiono zastosowanie potraw w obrzędowości dorocznej. Wykonanano wybrane potrawy włączające omawiane surowce. Propagowano nazewnictwo gastronomiczne staropolszczyzny.
Przykładowe pożytki: dziczyzna, kora i łyko, zioła bylinowe, grzyby, porosty, mchy, nasiona i orzechy (np. buczyna), jagody i owoce, miody leśne dzikich pszczół z barci lub dziupli, pączki drzewne, kasztany leśne itp. oraz wybrane produkty importowane (np. przyprawy). Przykładowe potrawy do wyboru: pieczyste, zapiekanki, mięso z rusztu, sztuki mięsa, kiełbasy, potrawki, zupy, polewki, rosoły, sałatki, sosy, gąszcze, przeciery, pasztety, bigoski, bigosy, napoje i octy z owoców leśnych, mastyks itp.
Mistrzyni Tradycji, depozytariuszka kulinarnego dziedzictwa Kresów Wschodnich Anna Rumińska.
Projekt realizowany w ramach zadania "Mistrz Tradycji" programu "Kultura ludowa i tradycyjna" MKiDN.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.