Warsztat włączył pożytki pozyskiwane tradycyjnie z wód (rzek, strumieni, jezior, stawów, mórz) i przetwarzane w twórczy, gastronomiczny sposób na tradycyjne kulinaria kresowe. Mistrz Tradycji poruszył aspekt zrównoważonego wędkarstwa i rybołóstwa, jako źródła pożytków gastronomicznych wymagających przywrócenia wobec dominacji wysoko chemizowanych produktów rybołóstwa morskiego oraz zaniku tradycyjnego wędkarstwa integrującego rodziny i społeczności lokalne. Poprzez wykorzystanie tych surowców propagowane zostały tradycyjne receptury potraw. Omówiono zastosowanie potraw w obrzędowości dorocznej. Wykonano będzie potrawy włączające omawiane surowce. Propagowano nazewnictwo gastronomiczne staropolszczyzny.
Mistrzyni Tradycji, depozytariuszka kulinarnego dziedzictwa Kresów Wschodnich Anna Rumińska.
Projekt realizowany w ramach zadania "Mistrz Tradycji" programu "Kultura ludowa i tradycyjna" MKiDN.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.